2.2 Het Vijfkrachtenmodel van Porter

2.2 Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Ga hier direct aan de slag met de belangrijkste marketing- en strategiemodellen, die u helpen in een kort tijdsbestek tot een betere strategie te komen.

Michael Porter helpt u de situatie in de bedrijfstak waarin u actief bent te inventariseren. Het is niet genoeg uw directe concurrenten in de gaten te houden. Een blik naar andere partijen in uw directe omgeving kan dan niet ontbreken. Een goed hulpmiddel hiervoor is het Vijfkrachtenmodel van Porter dat onderbouwd uiteenzet hoe aantrekkelijk de bedrijfstak is waarin uw organisatie actief is. Naast het Vijfkrachtenmodel zijn in het marketing- en strategiemodellen boek nog twee modellen van Porter opgenomen: de Value Chain en de Generieke concurrentiestrategieën.

Wat kunt u met de worksheet van het Vijfkrachtenmodel van Porter? 
De 5 krachten die de marktomgeving van uw organisatie beïnvloeden worden in de worksheet geanalyseerd. De worksheet geeft een beoordeling over de sterkte van de verschillende krachten, maar ook over de waarschijnlijkheid dat zij uw organisatie zullen treffen. Wanneer u alle stelingen rondom de 5 krachten voor uw eigen organisatie beantwoord heeft, maakt de worksheet automatisch een figuur voor u aan. In deze figuur treft u de grootte van de krachten en bedreigingen waarmee uw organisatie wordt geconfronteerd. Dit figuur is ideaal te gebruiken als analysetool in uw businessplan!

Bent u in het bezit van het boek Marketing- en strategiemodellen? Dan kunt u hieronder de figuren en de excelsheet van het Ashridge-missiemodel downloaden (zipfile).

Geïnteresseerd? Neem contact op met:

Drs. Yousri Mandour

Ik wil klanten los laten komen van het mentale model van waaruit ze hun business tot nu toe hebben geleid. Anders blijven ze gevangen in denken dat hooguit tot suboptimalisatie leidt. Niet genoeg om te overleven in transformerende markten en disruptive technology. Ik geloof in experimenteren met en leren van nieuwe waardeproposities.

Leer Drs. Yousri Mandour beter kennen