Business model innovatie, hoe werkt dat in de praktijk?

Internet of Things als bron van Transformatieve Innovatie
object(stdClass)#13617 (19) { ["ID"]=> string(4) "5213" ["display_name"]=> string(21) "Reinhard Scholten MBA" ["first_name"]=> string(8) "Reinhard" ["last_name"]=> string(8) "Scholten" ["user_login"]=> string(21) "reinhard-scholten-mba" ["user_email"]=> string(25) "reinhard.scholten@icsb.nl" ["linked_account"]=> string(8) "reinhard" ["website"]=> string(0) "" ["aim"]=> string(0) "" ["yahooim"]=> string(0) "" ["jabber"]=> string(0) "" ["description"]=> string(1653) "
Reinhard Scholten is Associate Partner bij ICSB Marketing en Strategie. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring met product-ontwikkeling advies en implementatie bij bedrijven in telecom, verzekeringen, automotive, fiets en zorg branches. Door de klant centraal te stellen, gebruik te maken van nieuwe Internet of Things technologie en een stapsgewijze aanpak te kiezen heeft Reinhard al verschillende nieuwe producten gelanceerd. Indien nodig, verbindt hij organisaties, die willen innoveren, met IT-bedrijven. Het gebruik van deze nieuwe smart producten en diensten genereren big data. Uit de analyse hiervan volgen nieuwe inzichten om o.a. klanten beter te bedienen, mits hun privacy geborgd is. Dan is de cirkel weer rond.
Recentelijk heeft Reinhard met veel plezier ANWB Personenhulp (Wegenwacht voor mensen i.p.v. auto’s) van begin tot einde ontwikkeld en klaargestoomd voor introductie. Hiervoor heeft hij eerst een pilot gedaan samen met een IT-bedrijf. Bij KPN heeft hij 3G Internet geïmplementeerd voor en met partners, zoals Debitel, Intercity Mobile Communications en XS4ALL. Als eerste in Nederland heeft hij ADSL geïntroduceerd voor Planet Internet. Zodoende heeft Reinhard ervaring opgedaan met het bouwen van volledig nieuwe categorieën voor zakelijke klanten en consumenten.

Reinhard heeft verschillende opleidingen gevolgd en met succes afgerond op het gebied van innovatie, zoals een MBA aan Northeastern University in Boston, Amerika en een Executive Master aan de NHTV in Breda.
" ["linkedin"]=> string(46) "https://nl.linkedin.com/in/reinhardscholten/nl" ["phone"]=> string(10) "0104528602" ["position"]=> string(0) "" ["testimonial"]=> string(0) "" ["testimonial_author"]=> string(0) "" ["user_nicename"]=> string(21) "reinhard-scholten-mba" ["type"]=> string(12) "guest-author" }

Uw contactpersoon voor dit vraagstuk is Reinhard Scholten MBA

Door het Internet of Things en de steeds verdergaande digitalisering verandert de wereld razendsnel. Om hierop in te spelen willen bedrijven snel en tegen lage kosten nieuwe diensten ontwikkelen met een hoge slagingskans. Incrementeel vernieuwen is echter niet meer voldoende om de concurrentiestrijd te winnen. Internet of Things toepassen biedt een nieuwe bron om grotere stappen snel te zetten naar transformatieve innovatie. Hoe deze bron aan te boren?

Veel voorkomende vragen van product managers, marketing managers en business unit directeuren zijn: “Wat is de huidige stand van Internet of Things technologie? Hoe kan ik de kracht van mijn bedrijf het beste inzetten in de nieuwe wereld? Werlk proces volg ik? Hoe kan ik Agile werken in een keten? Hoe neem ik al mijn stakeholders mee op directie-, manager- en medewerkerniveau?

Transformatieve Innovatie
Transformatieve innovatie gaat sneller en heeft een grotere impact dan incrementele innovatie, maar gaat minder ver dan disruptieve. Je kan incrementeel vernieuwen door 1 element van je business model aan te passen. Maar gezien de ontwikkelingen in de markt gaat dit voor veel bedrijven niet snel genoeg. Als je ‘disruptive’ vernieuwt, pas je alle elementen van je businessmodel aan. Weinig bedrijven en organisaties zijn echter bereid om hun bestaande business volledig te ontwrichten. Een alternatief is ‘transformative’ innoveren door enkele elementen van je business model aan te passen.

Kortom, hoe kan je nu zelf de bron van Internet of Things aanboren voor een transformatieve innovatie?

Aanpak: Transformatieve innovatie middels Internet of Things

Bestaande bedrijven kunnen het Internet of Things inzetten voor transformatieve innovatie door de volgende 5 stappen in 5 workshops te doorlopen:

Transformatieve innovatie - internet of things

1. Internet of Things inspiratie workshop

Om nieuwe Internet of Things toepassingen te onderzoeken, organiseren we een inspiratie workshop met managers en medewerkers van jouw bedrijf. We gaan verkennen wat Internet of Things precies is en hoe het werkt door, bijvoorbeeld, zelf een ‘dom’ object ‘slim’ te maken en op afstand te bedienen. Zo leer je zelf de ongekende mogelijkheden ervaren van deze nieuwe techniek. Voor dit soort nieuwe toepassingen gaan we ook op (be)zoek naar Startups en vernieuwende IT-bedrijven in binnen- en buitenland, die gebruik maken van Internet of Things technologie. Deze bedrijven bevinden zich in dezelfde sector of in andere branches. Hoe zijn hun toepassingen inzetbaar voor je eigen klanten?

Resultaat: kennis over en ervaring met Internet of Things toepassingen.

2. Visie en Smart Services workshop

Transformatieve innovatie internet of things - visieOm een klant gedreven visie te ontwikkelen organiseren we een workshop voor de directie en het betrokken management. Indien gewenst, betrekken we ook andere bedrijven, die een rol spelen in jouw Internet of Things ecosysteem. Om het toekomstbeeld concreet te maken stellen we de volgende vragen: Hoe verbinden we nieuwe Internet of Things toepassingen met de belangrijkste kracht van jouw bedrijf? Wat is jouw grootste issue en hoe kunnen we dit oplossen met Internet of Things technologie? Wat is de positionering van je nieuwe smart service en hoe ziet het nieuwe business model eruit? Door deze vragen te beantwoorden ontwikkelen we een aantal opties en uiteindelijk een roadmap.

Resultaat: een presentatie of film over visie aan de hand van de Why? What? en How? inclusief een roadmap, business model canvas en propositie beschrijving.

3. UX design workshop

Tijdens de UX (User Experience) design workshop maken we samen met een IoT-partner, een UX-expert, een IT-architect en alle betrokken medewerkers een papieren prototype. We beginnen klein en focussen op het neerzetten van een MVP (Minimal Viable Product). Vervolgens bouwen we een pilot (proof of concept) met een gebruiksvriendelijk UX design van de App, Website, Smart Hardware, etc. Samen zetten we de belangrijkste user stories en proces flows op een rij. Vervolgens testen we de gebruikservaring van het papieren prototype onder klanten.

Resultaat: een UX design van een papieren prototype en een proof of concept, incl. UX test rapport.

4. Big data workshop

Transformatieve innovatie internet of things Big dataSamen met het management doen we een big data workshop. Dan beantwoorden we welke data we, voor welk doel, nodig hebben. De behoefte van de klant staat ook hier weer centraal. Met behulp van een data scientist verzamelen, cleanen, visualiseren en analyseren we de data om tot nieuwe inzichten te komen. Hieruit kunnen zeer verrassende resultaten voortkomen, die je van tevoren niet had kunnen voorspellen. Indien gewenst bouwen we een algoritme met een specialist om in te spelen op voorkeuren van klanten. Het is van groot belang om de privacy van klanten en de security van deze data te borgen. In het ontwerp van onze oplossing hebben we hier al rekening te houden.

Resultaat: een big data analyse en visualisatie.

5. Team learning workshop

Learnings leggen we continu vast en bespreken we in een team learning workshop. We werken Agile en passen het business model net zolang aan tot het werkt. Hiervoor gebruiken we online tools.

Resultaat: team learnings per fase.

Als project leider of scrum master kan ik je bovendien continu supporten en zodoende de slagingskans van je innovatie aanzienlijk verhogen. Het gaat immers om doen en zo snel mogelijk een BETA versie in de markt zetten. Ook hier kunnen we je ondersteunen met het opzetten van een goed team, het kiezen van de juiste partner en het organiseren van een effectieve Agile werkwijze met de juiste tools.

Voordelen

Door samen 5 stappen te doorlopen aan de hand van 5 workshops kan je snel en tegen lage kosten transformatief innoveren met Internet of Things. In elke workshop staat de klant centraal en breng ik de buitenwereld naar binnen. We zorgen ervoor dat we directie, managers en medewerkers betrekken om de voortgang te maximaliseren.

Samen met een product manager, business development manager, programma manager, etc. vormen we een team om Internet of Things als bron van Transformatieve Innovatie aan te boren. Zodoende leren we het snelst tegen de laagste kosten en creëren we de meeste waarde voor jouw klanten.

Zelf heb ik meer dan 10 jaar ervaring met productontwikkeling advies en implementatie bij bedrijven in telecom, verzekeringen, automotive, fiets en zorg branches.

Benieuwd wat innoveren met Internet of Things technologie voor jouw organisatie of bedrijf kan betekenen? Neem contact op met Reinhard Scholten, Internet of Things consultant en associate partner, via 010 452 86 02 voor een vrijblijvende verkenning.

Deel deze pagina

Meer weten?